2010. július 16., péntek

BÍRÓ ICA és a shaolin kung-fu tanításai!




MAI IDÉZETEM: “Amit a cél elérésével kapunk, közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük.” (Zig Ziglar)


BÍRÓ ICA és a Shaolin kung-fu tanításai!


Fullextra: Ica, amikor kiadtad a "BÍRÓ ICA 3. Testszépítés" DVD-et, melyben a Shaolin kung-fu ősi gyakorlatait alakítottad át úgy, hogy azok zsírégetésen, szálkásításon és izomfejlesztésen túl a lélek és a szellem frissességét is karban tartotta, sokan gondolták úgy: "Na az Ica kihasználva a karatés videók népszerűségét, összeollózott valamit, aztán kinyomta DVD-n." Miközben te nemhogy lekoppintottad volna a Shaolin harcművészet elemeit, hanem ellenkezőleg, az egyetlen kelet-európai nő voltál, aki tanultad és hivatalosan tovább is adhattad az ősi tudásban rejlő üzenetet. Sőt a videóanyag tartalmaz kiváló jóga és meditációs lélekerősítő gyakorlatokat is.


BÍRÓ ICA: Nagyon büszke vagyok arra, hogy olyan neves kínai Shaolin mesterek fogadtak tanítványuknak, mint Shi De Yang (shaolin főpap és kung-fu nagymester),



Shi Xing Hong (Shibo nagymester) a világhírű “három tigris” egyike.






Magyarországon Robert Lions Si-fu magyar Shaolinok vezetője és Varga István si-heng segített sokat. A legtöbbet azonban Kis Attilának, (shi-heng) köszönhetek, hiszen egy évig személyesen ő volt a tanítóm, akinek szeretetteljes törődéséért, profizmusáért örökre hálás tanítványa maradok, még akkor is, ha már sajnos nincs közöttünk. Tudom, fentről segíti az utamat! Végezetül, de nem utolsó sorban meg szeretném említeni Sefi Si Fu shixing Fut is, akitől szintén nagyon sokat tanultam és sok közös fellépést. Ő még abban is a segítségemre volt, hogy a tévés Vacsoracsatát feldobjuk egy kis bemutatóval.


FULLEXTRA: Úgy tudom téged nagy megtiszteltetés ért Kínában, de itthon a magyar Shaolin faluban és Kerepesen a Shaolin Éden parkban is. A legutóbb a Kiskegyedben megjelenő cikk is erről tanúskodik. (lásd majd a végén)


BÍRÓ ICA: Igen a magyar faluban vettük fel a DVD gyakorlatainak nagy részét és örök barátság szövődött közöttünk. Bármiben kérhetem a segítségüket és rám is számíthatnak éppúgy.

- A DVD-ket csak nagyon komoly tanulás, gyakorlás és előkészítő munka után jelentettem meg. Csakis olyan mozdulatsorokkal, melynek a hatását felmértem és kitapasztaltam. Nyilván igyekeztem mindig újat alkotni és ebbe az anyagba is beletettem a szívem lelkem és nagyon örülök és büszke is vagyok arra, hogy a 3. DVD-n valóban olyan gyakorlatok vannak, melyek kialakításáéban, nem csupán a videó előtt ültem és karatés filmeket koppintgattam, hanem olyan mesterektől tanultam meg, lestem el, vagy kifejezetten nekem mutatták meg kiknek tudása megkérdőjelezhetetlen. A képen egyébként a magyar Shaolin-kung-fucsapat, akik közül sokan világbajnokok!

- Még a shaolin főpap is elismerte munkámat és nem csak gratulált, de a Megújulás titkai könyvemhez és egy későbbi videóhoz megmutatta nekem a shaolinok nyolc gyakorlatsorból álló, eredeti ősi, egészségmegőrző, energetizáló, chi-kung gyakorlatait. (Ezt majd egyszer bemutatom a blogban is)



- Büszke vagyok arra is, hogy egyedüli nőként léphettem be a kínai shaolin templom aranyszentélyébe. Utána egy képen lehettem az Apáttal, a nagymesterekkel és egy neves színésszel,aki szintén mester. Ez számomra nagy megtiszteltetés és örök becsben tartom.


2000 áprilisában Robert Lions Si-fu shaolin kung-fu mester vezetésével jutottam ki Kínába az eredeti Honnan tartománybeli Shaolin faluba és templomába, hogy az ottani shaolin papoktól és mesterektől is tanulhassak. A templom vezető főpapja Shi De Yang nagymester, aki magyar tanítómmal, Robert Lions Si-fuval egyetértve abban a nagy megtiszteltetésben részesített ott-tartózkodásom hetedik napján, hogy a nyilvánosság elől elzárt, titkos szentélynek vendége lehettem. Így betekintést nyerhettem a shaolinok kultúrájának mélyebb rejtelmeibe is. Ezenfelül az ősi shaolin papok eredeti edzőtermeit is tanulmányozhattam. Ezek olyan helyek, ahová a gyengébb nem képviselői még soha nem léphettek be.


Fullextra: Kérlek, - ha már gondolatban Kínában járunk- avass be minket a shaolin kung-fu keletkezésének legendájába és tolmácsolj számunkra gondolatokat azokból a beszélgetésekből, melyeket főpapokkal, nagymesterekkel folytattál!


BÍRÓ ICA: Az 1500 éves legendás shaolin kung-fu minden harcművészetek legrégebbi ága. Ebből táplálkozik majdnem az összes harcművészeti sportág. Az első shaolin templomot még 497-ben alapította az északi dinasztia császára, és mivel egy leégett erdő területén építették fel, ahol újra kellett telepíteni a fákat, az új templomot Shaolinnak, vagyis fiatal erdőnek nevezték el. A templomban a szerzetesek meditációs gyakorlatokat végeztek. Egyszer egy szép napon – a legenda szerint 526-ban – egy indiai szerzetes, Tamo, indiai nevén Bothidarma érkezett, akit az igazi harcművészetek megteremtőjének is tartanak. Kínában Damo, néhol Tamo néven vált ismertté. (A legendát egy legenda mozdulataival illusztrálom. Shi De Yang nagymester lelkében - akit csak úgy neveznek, az élő Kung-fu - ott van Tamo!!!) Tervei szerint az új templomban akart letelepedni, de eleinte a szerzetesek nem fogadták be az idegent. Tamo visszavonult kilenc évre a közeli hegyekbe, egy barlangba, miközben sokáig meditálva arra koncentrált, hogy hogyan tudna segíteni a szerzetesek fizikai állapotán, hiszen azok egész nap csak meditációval foglalkoztak, fizikumuk ezalatt egyre csak gyengült.



A hagyomány szerint olyan erősen összpontosította gondolatait, hogy a nézésétől mélyedés keletkezett a sziklafalban, mintha az arcképe vonalai vésődtek volna be a kövekbe. Ennek hírére már a shaolin papok is felfigyeltek, és meghívták templomukba. Hamarosan apáttá avatták. Mivel tudta, hogy társai a meditációs gyakorlatokat sem bírják, mert fizikailag erőtlenek, megmutatta nekik, a barlangban kidolgozott energetizáló módszerét, mely később a shaolin kung-fu alapjává vált. Azért, hogy a rossz fizikumú szerzetesek minél hamarabb testi-lelki erőre tegyenek szert, Tamo maga mutatta be és tanította ezeket az igen hatásos energetizáló gyakorlatokat.

Az alapokat a jóga, a légzés és egyéb harcos kasztok testgyakorlatainak elemeiből állította össze. Valójában tehát nem küzdősportot oktatott, hanem olyan gyakorlatokat, melyek a testi-lelki funkciókat tudatosítva megteremtették a meditációhoz szükséges erőt és energiákat. A shaolin templomokban nevelkedő szerzetesek fele a békés papok szigorú, önmegtartóztató életét élte.



Intenzíven foglalkoztak Buddha tanaival, rendszeresen meditáltak, és vegetáriánusok voltak. Számukra tabu volt a kung-fu harcművészeti ága, így nem is nézhették harcostársaikat a gyakorlatozás közben sem. Akik pedig őrizték a templomot, napi 10-12 órát edzettek, és csupán a hét egy napján foglalkozhattak a meditációs tanokkal.






Ezt a legendát azért meséltem el, mert 2000 augusztusában, Kerepesen a Shaolin Éden parkban egy kis szentély avatására érkezett hazánkba Shi De Yang mester és főpap. A szertartás kezdete előtt Robert Lions Si-fu adott egy fehér kesztyűt, hogy vegyem fel. Először nem is értettem, hogy miért, majd később a meglepetéstől szóhoz sem jutottam. Szólítottak, hogy nekem kell vinnem a shaolinok védőszentjének és megalapítójának Tamo-nak (Bodhidarmának) a faragott szobrát, amit a nagymester akkor és ott felszentelt. Ez a szentély nyitva áll mindenki előtt a mai napig Kerepesen az Éden parkban. - Így én részese lettem egy legendának.


BÍRÓ ICA:


Shi De Yang (shaolin főpap és kung-fu nagymester) szavait szeretném idézni:


„A ma ismert shaolin kung-fu évszázadok során alakult ki, az idők folyamán a szerzetesek rákényszerültek, hogy megvédjék magukat rablók, martalócok támadásaitól, és ezért folyamatosan rendszerezték, fejlesztették tudásukat. Hihetetlen képességekre tettek szert, melyekkel métereket ugrottak magasba, falra szaladtak, dárdát hajlítanak a torkukon, vagy vasrudat törnek a fejükön. Kizárólag hosszú szellemi és fizikai gyakorlás eredménye árán egybeolvasztották Tamo harcművészeti és meditációs rendszerét, így óriási testi-lelki és szellemi erőre tettek szert. Bár a látvány és a külsőségek alapozták meg mai hírnevüket, a templom falai közt 1500 év tudása és békéje halmozódott fel. Egy ideje úgy döntöttek, hogy mostanában jött el az ideje annak, hogy átadják tudásukat a világnak.


A lényeg hogy az emberek figyeljenek önmagukra, és ne foglalkozzanak csak a rohanó élettel, a stresszel, hanem abban az időben, amikor a chi-kung gyakorlatokat végzik, szakadjanak ki saját világukba, és arra koncentráljanak, hogy az életerő a test minden egyes sejtjében elvégzi a maga dolgát. Figyeljék belső énjüket. A chi-kung gyakorlatok sora a test, a lélek és a szellem harmóniájára törekszik. Sokan túl misztikusan közelítik meg ezeket a dolgokat, sok mindent belemagyaráznak. Így sajnos el tud veszni az eredeti rendeltetése. Az a fontos, hogy a gyökerekhez kell visszamenni, amely az eredeti rendeltetésnek megfelel. Ez pedig az, ami az embert teljes egészében látja, harmonikusan együtt élve a természettel. A természettel szinkronban élő ember testi-lelki-szellemi egyensúlyra törekszik. Ki kell egyenlíteni a belső torzulásokat, szeretet és harmóniát kell hozni belső világunkba ahhoz, hogy tudjunk segíteni a környezetünkben lévő problémákon.


BÍRÓ ICA: Remélem, a kedves olvasók érzik, értik és hasznosítják saját életükben a chi-kung adta lehetőségeket. Persze fontos azt is tudni, hogy a shaolin kung-fu harcművészeti ága csak a személyiség egyik felét adja. A meditáció a másik fele, mely a személyiséget ébreszti fel, és megtanít arra, hogyan nyissuk meg a szívünket. Valamint arra is megtanít, hogy lássunk mindent, hogy az elménk nyitott maradjon.


Shi De Yang főpap így vall erről: "A chi-kung gyakorlatok sokoldalúsága. Az egyik legfontosabb tényezője, hogy az energiánkra fordítja a figyelmet. Számos alkalmazási módja van, és sokféle okból lehet gyakorolni. Fitnesz, sportolás, harcművészetek, egészségmegőrzés, jóga, gyógyítás, a szexuális erőnlét fokozására, öregedés ellen, a jó közérzet megszerzésére és megtartására. A fizikai és szellemi képességek fokozására, sőt a hosszú és egészséges élet elérésére is. A fentiek mindegyikét egyedi, speciális formában kell gyakorolni, amíg egyre nagyobb és nagyobb gyakorlatot nem szerzünk. Fokozatosan haladhatunk a spirituális gyakorlatok felé. Amikor először elkezdjük a chi-kungot gyakorolni, valószínűleg fogalmunk sem lesz arról, milyen is az az energia, és milyen érzést is kelt. A chi-kungot nem könnyű szavakba foglalni, csak csinálni kell, és érezni az eredményét."


Tanításának mottója: „Ha ott a szíved, mindig találsz megoldást. Ha nincs ott a szíved, mindig találsz kifogást. Ahol az akarat ott a mód is!”


FULLEXTRA: Ezek nagyon fontos szavak. A magyar ember is, aki elsősorban sírni tud és kifogásokat keresni, mindenben a rosszat látni, meg másban találni a hibát, megszívlelhetné e keleti bölcsességet. Még pár szót szólj a meditációkról és arról a megtiszteltetésről, amit a nagymestertől kaptál.



BÍRÓ ICA: Bocsánat, ha ennyire boldogan mesélhetek erről az élményemről, de erre is iszonyatosan büszke vagyok. Fantasztikus élmény volt a nagymesterrel együtt meditálni és együtt olyan energiákat felfedezni, melyekre ugyan ma már magam is képessé váltam meghívni az éterből, de nélküle ez soha sem sikerült volna. Ő olyan különleges képességgel, tudással rendelkezik, melyet kevesen ismernek a világon. Az hogy nemcsak együtt meditálhattunk, de megkaptam a megtisztelő jelet is, az mindennél többet ért nekem.


Fullextra: A világhírű nagymesterek és Ica szavait meg kell szívlelnünk, és mivel nagyon sok érdekesség rejlik még e témában, még sokszor visszatérünk majd a blogban, melynek végén had mutassam meg az én kedvenc képemet. Ica nagymesterek társaságában. Király ez a kép, mintha egy Kung-fu-s film lenne!!!!!



Végezetül ahogy ígértem még egy kis bekukkantást adok a Kiskegyedben megjelent cikkbe.


Fullextra
















Nincsenek megjegyzések: