2010. július 7., szerda

Az 5 elem! Még öt nap van hátra!

MAI IDÉZETEM: “Jobb, ha felkészülten hiába várjuk a lehetőségeket, mint ha a lehetőség készületlenül talál.”(Whitney Young)

NÉVNAPOK: Apollónia, Apol, Apolka, Bandó, Bódog, Brendon, Cirill, Cirilla, Donald, Donát, Donáta, Donátó, Évald, Félix, Kasztor, Kíra, Kirill, Metód, Odiló, Odó, Olinda Vilibald

Tudtad? MAI NAPON TÖRTÉNT:

1521 – Az I. Szulejmán szultán vezette török haderő elfoglalja Szabács várát. A Logod Simon és Torma András vezette 500 főnyi őrség az utolsó emberig harcolva elesik.
1951 – Az első színes televízióadás az Egyesült Államokban.
1978 óta a Salamon-szigetek függetlenségének napja
1985 - Taróczy Balázs (Heinz Günthardttal első magyar győztesként megnyeri a férfi párost Wimbledonban
2002 – Brit Nagydíj, Silverstone - Győztes: Michael Schumacher (Ferrari)
2007 – Nyilvánosságra hozzák a világ hét új csodáját: Colosseum, Kínai nagy fall, Machu Picchu, A Megváltó Krisztus szobra, Tádzs Mahal, Chichén Itzá és Petra.

EZEN A NAPON SZÜLETETT:

1540 – János Zsigmond, választott magyar király, az első erdélyi fejedelem († 1571
1894 – Mihály Dénes, gépészmérnök, feltaláló, a televíziós képátvitel megalkotója († 1953)
1899 – George Cukor, magyar származású amerikai filmrendező († 1983)
1940– Ringo Star brit zenész, a Beatles tagja
1959 – Alessandro Nannini olasz autóversenyző

Már csak 5 nap van hátra!! 
Az 5-ös számról a Kínai horoszkóp öt eleme jut az eszembe.

Jelenleg a Tigris évében vagyunk, mely merész, csillogó és váratlan fordulatokkal teli év volt mindig is. Ez az év sok lehetőséget tartogat számunkra, csak fel kell ismerni, meg kell ragadni a pillanatot.



BÍRÓ ICA viszont nem Tigrincs, hanem egy büszke KAKAS   
(Mint ahogy ezen évben születettek is  1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993) 

A Kakas bátor, büszke, mindig megmondja, amit gondol. Igaz, szereti a feltűnést, vágyik az elismerésre, szereti, ha észreveszik. Semmi nem tudja a Kakast annyira elkeseríteni, mintha mellőzik. Mindezt a Kakas nemcsak hiúságból teszi, sokkal inkább belső bizonytalansága miatt. Ezért mindenkinek tudnia kell, hogy a világon van, nem szabad őt elfelejteni. Nehezen találnak maguknak olyan megbízható, hűséges partnert, amilyenre szívük szerint vágynak. Életük többnyire nagyon változatos Szükségük van az állandó felemelkedésekre és zuhanásokra. Szeretnek ujjongani, szeretik a vidámságot, de a zűrzavarokat is élvezik. A Kakas-nő számára a házasság nem kényszerzubbony. Ezt férjüknek már a házasság elején tudomására hozzák. Ha egy Kakas-nő kiszemel magának egy férfit, előbb-utóbb biztosan megszerzi magának. A szerencse általában nem hullik az ölükbe, mindenért keményen meg keli dolgozniuk. A Kakas sokat olvas, az újdonságok nem kerülik el a figyelmét. Tudása gyakran csodálatra méltó. Szívesen utaznak. Milyen érdekes! Ezek mind jellemzők Icára!

Fullextra: Te mennyire hiszel a Kínai horoszkópban?

Bíró ICA: Hiszek benne, mert sokkal több mindent vesz figyelembe, mint 12 égövi horoszkóp. Pl. én nem csak egyszerűen Kakas vagyok, hanem egy un. TŰZ KAKAS!
Fontos tudni, hogy nem minden KAKAS egyforma! Pl. aki 1981-ben született az nem TŰZ, hanem FÉM KAKAS, ezért fontos tudni, hogy nyakas kakasok vagyunk, vagy szeretünk a saját szemétdombunkon kapirgálni, netán a tyúkokat szeretjük kergetni. 

Fullextra: Na és milyen egy tűz kakas? 
BÍRÓ ICA: Azt tanítják, hogy a TŰZ KAKAS, TISZTA MINT AZ ARANY!! (De ezt nem én mondom, de jó ezt hinni, hogy így van!!)

TŰZ

A nyarat szimbolizálja, a legmelegebb évszakot. A meleg forrása, szárító és átalakító energia. Az otthonunkban a tűzhely, kandalló, kazán, kályha szimbolizálja. Színe a piros, égtája a dél.

  • Bolygója: Mars
  • Iránya: Dél
  • Évszaka: nyár 
  • Napszaka: déli órák
  • Színe: piros, vörös, bíbor, ibolya
  • Folyamata: növekedés
  • Formája: éles, hegyes, kúp, gúla, felfelé törő formai struktúrák
  • Anyaga: ember, állat, műanyag
Átlagon felüli vezetői készséggel rendelkeznek. Határozottak, magabiztosak, s tudják irányítani az embereket már csak puszta agresszivitásukkal. Szeretik a kalandokat, újdonságokat. Kreativitásukkal, eredetiségükkel társaik fölé emelkednek, s szívesen vállalnak kockázatokat is. Állandó mozgásban vannak, tipikus cselekvők. Dinamikusak, ami a beszédükre is jellemző. Meg kell tanulniuk érzelmeiket és ambícióikat féken tartani, mert mások szemében türelmetlennek és érzéketlennek fognak látszani. Erőszakosságukkal könnyen veszélybe sodorják önmagukat. Magas szintű teljesítményekre képesek, sikeresebbek lehetnének, ha megtanulnának hallgatni. Ugyanis túlságosan őszintén kimondják gondolataikat, érzéseiket. Melegségük, fényük vonzza társaikat. Féktelen temperamentumuk azonban egészségük rovására mehet.

Fullextra:  Köszi Ica. Mi pedig nézzük a további négy elemet: Nem a laposat, se nem a ceruzát!!!

A kínaiak filozófiája szerint, az öt alapelem egymáshoz való viszonya adja a világ arculatát, annak körforgását. Az öt elem, nem valamilyen anyag, hanem erő, amely által a kozmikus energia minden tulajdonsága leírható.

Az elemek, megszakíthatatlan körforgásban alakulhatnak át egymásba. A fém megolvad, és a vízhez válik hasonlóvá, amit felisznak a fák gyökerei, a fából tűz lesz, a fa hamuvá válik, s eggyé lesz a földdel, s a földben keletkeznek és lelhetők fel a fémek. Az átalakulások során egyik elem uralja a másikat, pl. a fémet a tűz megolvasztja, a vizet a föld beszívja. Ezek a kölcsönhatások hatnak az emberek közötti kapcsolatokra, a tanulásra, a pályaválasztásra, megadják egy ember jellemzőit, karakterét.

Amikor a feng shuiról beszélünk, akkor különböző energiaminőségre is gondolunk, mely látható és láthatatlan formában jelen van környezetünkben. Az öt elem – fa, tűz, föld, fém és víz - változó ciklusainak megismerése segítséget ad az elemek kapcsolatának megértéséhez. A természetben ezeket megtalálhatod eredeti formájukban (pl. tavak, erdő, talaj, ércek, tűz), de az emberi alkotás is ezeknek az elemeknek a keveréke.

FÉM

A legmarkánsabb az öt elem közül, éles, kemény, harcias, befelé forduló energia. A föld belsejében uralkodó nyomás hatására az ásványi anyagok összepréselődéséből keletkezik, melyet megolvasztva alakítanak át pénzzé, dísztárggyá, fegyverré.

Bolygója: Vénusz
Iránya: Nyugat
Évszaka: ősz
Napszaka: kora este
Színe: fehér, ezüst, szürke
Folyamata: aratás
Formája: kör, kerekített alakzatok, ovális
Anyaga: arany, ezüst, vörösréz, sárgaréz, vas

Kitartóak, erős érzések vezérlik őket, legfontosabb számukra a siker. Céljaikat szinte gondolkodás nélkül valósítják meg. Nehézség, kezdeti sikertelenség nem tántorítja el őket. Merevek és eltökéltek. Ez a rugalmatlanság hátrányos is lehet, makacsul törnek előre, nem veszik észre a zsákutcából kivezető utat. Önfejűek, gyakran hibás döntést hoznak. Segítséget soha nem kérnek. Jó pénzügyi érzékkel rendelkeznek, s ezt ki is használják. A hatékonyság érdekében meg kell tanulniuk kompromisszumot kötni. Gyakran magánéletük rovására is megy roppant eltökéltségük.

VÍZ

A nyugalmat, mélységet szimbolizálja, a legkisebb ellenállás irányába tart. Mindenhová elér, az élet vérének is nevezik, hiszen víz nélkül nincs élet. Színe a kék és fekete, évszaka a tél, iránya észak.

Bolygója: Merkúr
Iránya: Észak
Évszaka: tél
Napszaka: éjjel
Színe: fekete, kék
Folyamata: raktározás
Formája: hullámos, változó, aszimmetrikus 
Anyaga: tükröződő felületek, tükör, folyadékok, üveg

Kommunikációs készségük nagyon fejlett, ezért képesek másokat befolyásolni. Mindenkit felhasználnak saját terveik megvalósításához, s mindezt úgy, hogy a másik nem kihasználva, hanem megtisztelve érzi magát. Érvényes rájuk a mondás: lassú víz partot mos. Céljaik eléréséhez az intrika eszközét is használják. Tisztában vannak vele kit, mikor és mivel kell megkeresni. Simulékonyak, rugalmasak és változékonyak. Intuíciós képességük figyelemreméltó.

FA


A tavasz kezdetének szimbóluma, ekkor ébred a természet, bújnak ki a növények a földből, hogy magasra nőjenek. Ezért szimbolizálja a fa azt, ami zöld színű, magas, felfelé az ég felé nyúlik. Égtája a kelet. Otthonunkban a virágok, növények, magas tárgyak szimbolizálják.

Bolygója: Jupiter
Iránya: Kelet
Évszaka: tavasz
Napszaka: reggel
Színe: zöld
Folyamata: születés
Formája: magas, álló négyzetes, hengeres formák.
Anyaga: növény, fa, textil

Etikusak, magas erkölcsi normákkal. Magabiztosak, a dolgok belső értékével tisztában vannak. Érdeklődésük széles körű, jól működnek együtt másokkal. Vezető egyéniségek. Jó képességük van a rendszerezésre, a dolgok kategorizálására. Jól átlátják az összefüggéseket, ezért képesek hosszútávú terveket is véghezvinni. Állandó változás és újítás jellemzi őket. Együttérzőek és jóindulatúak, de néha túl nagy fába vágják a fejszéjüket, s a megvalósíthatatlan tervekkel önmagukat emésztik fel.

FÖLD

A befogadást, termékenységet, aratást szimbolizálja. Energiája nyugodt, kiegyensúlyozott, stabil. Színe a sárgásbarna, formája négyzet alakú, lapos. Égtája DNY, ÉK, középpont, évszakja a késő nyár, az átmeneti időszakok.

Bolygója: Szaturnusz
Iránya: közép, középpont
Évszaka: indiánnyár, és átmeneti időszakok
Napszaka: délután
Színe: sárga, bézs, sárgásbarna, narancs
Folyamata: átalakulás
Formája: derékszög, négyzet, kocka, lapos
Anyaga: kő, ásvány, agyag, homok, porcelán

Racionálisak, praktikusak, gyakorlatiasak. Fejlett logikai képességgel rendelkeznek. Megbízhatóak és szolidak. Jó adminisztrátorok és szervezők. Javaikat remekül osztják be, használják fel. A pénzzel okosan bánnak. Nagyon jó menedzser-típusok, intelligensek és alaposak. Lassú, megfontolt cselekvés jellemzi őket, s amit megvalósítanak, tartós és értékes lesz. Konzervatívak, a helyzetet többnyire reálisan ítélik meg. Óvatosak, fegyelmezettek. Felelősségérzetük igen nagy. Legnagyobb hibájuk a képzelőerő hiánya.

Ha szeretnéd tudni te melyik jegynek vagy a szülötte, akkor javasoljuk, hogy menj fel a http://ezoterikus.hu/horoszkop.php?id=8 oldalra és ott csak meg kell adnod a születési dátumodat. Itt előrejelzést is kaphatsz a 2010-es évre. Itt pedig megtudhatod, hogy melyik elemhez tartozol: http://www.tar.hu/varazsgomb/kinai.htm

Fullextra











Nincsenek megjegyzések: