2010. október 31., vasárnap

Szex-csakra


A csakra szanszkrit szó, kereket jelent. A keleti misztikus hagyományok szerint minden embernek 7 fő csakrája van, vagyis energiaközpontja, amelyek kerekekhez hasonlóan forognak, és lehetővé teszik a tiszta életerő felszívódását: gyökércsakra, szexcsakra, köldökcsakra, szívcsakra, torokcsakra, homlokcsakra, koronacsakra.

A szakrális vagy szex-csakra – szankszkrit neve: Svadhishthana csakra

Helye: nemi szervek és a köldök között található.

Meditáláskor a jelképe: hatszirmú lótusz.

Erősítő mantrája: VAM.

Magánhangzója: a zárt “o” hang, a hangskálán a D hangon kell kiénekelni.

Eleme: víz.

Színe: narancs.

Hozzá tartozó érzékelés: ízlelés.

Íze: fanyar.

Drágakő: holdkő, karneol.

Illóolaj: ylang-ylang, szantál, narancsvirág.

Hozzá tartozó testrészek: gerincoszlop keresztcsonti szakasza, medence, ivarszervek, női ciklusok, vese, húgyhólyag, kiválasztás, nyirokfolyadék.

Mirigye: ivarmirigyek.

Harmonikus működés: alkotás, kreativitás, termékenység, érzelemgazdagság, érzékiség, lelkesedés, nem fél kimutatni érzéseit, teremtő energia, produktivitás, érzékenység, elégedettség, magas teljesítőképesség, erős érzelmi kifejeződés.

Túlműködés: érzelmileg kiegyensúlyozatlan, fantaszta, befolyásolható, szexuálisan túlfűtött.

Alulműködés: elfojtott, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalomhiány, túlérzékenység, túl szigorú önmagához és másokhoz, féltékenység, magányosság.

Testi működés zavarai: hozzá tartozó testrészek betegségei pl. derékfájás, prosztata-, méhproblémák.

Hangterápia: a zene formája: a második csakra aktivizálásakor segítséget nyújt mindenfajta pergő zene, amely életörömöt sugároz magából. Ide tartoznak még a pergő ritmusú néptáncok és a páros táncok is, valamint minden olyan zene, amely érzelmeinket megmozdítja. A szakrális csakra megnyugtatására és harmonizálására a madarak éneke, a természetes víz csobogása, de egy szobaszökőkút halk duruzsolása is pozitívan hat.

Nincsenek megjegyzések: