2010. október 28., csütörtök

Csakrák


Csakrák

A belső elválasztású endokrin mirigyek irányítják testünk biokémiai életfunkcióit, többek között az anyagcserénket, a hormonok révén érzéseinket is. A hormonokat mint hírvivő anyagokat a vér szállítja. A hormonok szabályozzák továbbá a vércukorszintet, a sav-bázis egyensúlyt, a hő háztartást a stresszre adott reakciókat, a növekedést, a nemi szervek kiválasztását, és olyan érzéseket, mint pl. az éhség, a nemi vágy és az izgatottság.



Korona-csakra – apifízis “tobozmirigy” melatonin.

Homlok-csakra – hipofízis “agyalapi mirigy” azok a hormonok, melyek a többi mirigy hormontermelését irányítják.

Torok-csakra – pajzsmirigy – tiroxin.

Szív-csakra – csecsemőmirigy – timozin.

Köldök csakra – pancreas “hasnyálmirigy” – inzulin.

Szex-csakra – petefészek, here – ösztrogén és progeszteron, tesztoszteron.

Gyökér-csakra – vesék, különösen a mellékvesék – cortison, adrenalin, noradrenalin.

A belső elválasztású mirigyek irányítják többek között az anyagcserét – mely nagymértékben befolyásolja az emésztési folyamatokat, ezzel párhuzamosan hatással van zsírháztartásunkra is. A hormonok révén érzéseink is e rendszer befolyása alatt állnak. A hormonokat mint hírvivő anyagokat a vér szállítja.

A hormonszabályozás alatt áll továbbá:

– vércukorszint,

– sav-bázis egyensúly,

– hő háztartás

– stresszre adott reakció,

– növekedés,

– nemi szervek kiválasztása,

– érzések, pl. éhség, nemi vágy, izgatottság.

A hormonrendszerek olyan szabályozórendszerek, amelyben a hipotalamusz üzenetet kap a testfunkciókról (pl.: éhség, fáradtság, hideg stb.), jelezve a homlok csakrához rendelt hipofízisnek. Erre a hipofízis azonnal olyan hormont bocsát ki a véráramba, mely ösztönzi a megfelelő mirigyet a megfelelő hormon termelésére. A csakrák az endokrin mirigyekkel való kapcsolatuk révén specializálódnak az életenergiák bizonyos területeire. Ebből a nem teljes felsorolásból is láthatjuk, hogy a hormonok létfontosságúak. Sok szellemi gyógyító és teozófus is egyetért abban, hogy a csakrák befolyásolják a hozzájuk tartozó belső elválasztású mirigyeket, és nem fordítva.

Nincsenek megjegyzések: