2010. október 24., vasárnap

Csakrák, az emberi “tudat kapui”

Csakrák, az emberi “tudat kapui”

Testünk a fizikai energia lényeges megnyilvánulási formája. A testet körülvevő láthatatlan finom anyagi energiamező az aura. Az univerzum életenergiája, a chi, úgymond átfolyik testünk láthatatlan és látható rendszerein. Ezt a mindenható életenergiát a csakrák veszik fel, tárolják és közvetítik az általuk hordozott minőségeket a hozzájuk tartozó szervekhez. Hét fő csakrát különböztetünk meg egymástól – mindegyiket egy-egy belső elválasztású miriggyel lehet párhuzamba hozni. A keleti filozófia azt mondja, hogy amikor leszületünk a földre, a lélek megalkotja magának a testet, a lakhelyet, mivel csak így tud a földi háromdimenziós síkon létezni. Ezzel válik lehetővé, hogy időben és térben létezni tudjon. Ezt a fizikai létet a csakrák az általuk tárolt információs energiákkal irányítják, mert összeköttetésben állnak a kozmikus energiával. Carl Jung, a híres svájci tudós, aki tudományos alapokra helyezte a lélek létezését, a csakrákat az emberi tudat kapuinak ismerte el. Ő is úgy vélekedett, hogy ezeken keresztül érkezik az energia a kozmoszból.

A csakráknak mindig harmóniában kell lenniük az univerzális energiákkal, hiszen az táplálja őket, és azt továbbítják a belső elválasztású mirigyek felé is, ezáltal biztosítják a lehető legjobb működésüket. Akkor mondhatjuk magunkat egészségesnek, ha csakráink nyitottak és biztosítják az optimális energia áramlását a fizikai testünk részére.

A kozmosz energiája leginkább légzéssel vehető fel, tehát nem csak az oxigén szállítására korlátozódik a helyes levegővétel. A meditációval összehangolt légzési gyakorlatok, a jógalégzés, a chi-kung légzés és a hozzá alkalmazott koordinált gyakorlatok, nem csak testünk, hanem lelkünk számára is eljuttatják a szükséges energiákat.

Nincsenek megjegyzések: