2010. október 14., csütörtök

A KARMA


A KARMA

A karma szó jelentése, cselekvés (szanszkrit szó).

A karma az okiság törvénye. Minden esemény egy megelőző ok következménye és ugyanakkor a következő oka is.

A karma sorsszerű leszületés, melyben az életcél és a főbb irányok meghatározottak, de az ember szabad akaratával választja a cél eléréséhez vezető utat, utakat. A helyes úton járás és a lélek nemesedése a szellemi magaslatokhoz való közelséget eredményezi, mely harmóniában, békében, szeretetben találkozik.

A karma törvénye tudományos és logikus. A karma tana szerint minden cselekedetünk célirányosan energiát bocsát ki. Pozitívat vagy negatívat. A természet törvényeinek megfelelően ezek az elindított energiák előbb vagy utóbb, de visszatérnek a kibocsátójukhoz – ebben az esetben a pozitív tettek pozitív visszacsatolást, a negatívak negatívat eredményeznek. Tehát minden cselekedetünkért felelünk. Saját lelkiismeretünk a bíránk. A karma törvénye értelmében így fejlődünk lelkileg, hiszen a végcél, hogy szeretetre tanítson és felemeljen, és nem az, hogy büntessen, de a felelősséget vállalnunk kell minden tettünkért. Jó cselekedeteinkkel ledolgozhatjuk a régebben elkövetett emberi hibáinkat. A rossz tetteinkkel új karmát – vagyis ledolgozni való adósságot -építünk. Ezen természeti törvények alapján felelünk minden tettünkért, jó vagy rossz cselekedeteinkért. Az alantas tettek, sőt vigyázzunk, a gondolatok is a világrendet megzavarják, az egyensúly felbillen, és a helyreállításához elengedhetetlen, hogy az elkövető saját magán érezze tettének következményét.

A bumerángként működő energiák nem hitrendszer-függőek, hanem valóságosak. Gondoljuk csak végig életünket, talán ezzel a szemlélettel találunk válaszokat eddig meg nem értett problémáinkra. A jótetteink jót vonzanak vissza, negatív cselekedeteink pedig a számunkra kellemetlent vonzzák, mivel valahol fizetni kell mindenért. Hosszú távon kell végiggondolni az életünket, sőt még azon is túlra. A karma törvénye szerint a reinkarnációk sorát is figyelembe kell vennünk. Ki mint vet, úgy arat, vagy annyit kapunk, amennyit adunk. Ezek a mondások ősidők óta megállják helyüket.

A karma egyetemességének törvénye az egyik legfőbb tényező, mely minden élő életét összetartja, emberit, állatit, sőt ásványit is. Ez az egység bonyolult, szétválaszthatatlan szövevénye, mely történelmeink karmájában létezik. A világban minden mindennel összefügg, kölcsönhatásban van egymással, és egy közös cél felé törekszik.

Nincsenek megjegyzések: