2010. október 23., szombat

Mi az ego?


Mi az ego? Mit jelent az ego ezen a szinten?

Az ego és az egoizmus két különböző szint – nem összekeverendő!

Az ego nem egyenlő az egoizmussal, az érzelmek, gondolatok által irányított negatív értelembe vett önző vagy szenvedély jellegű gyarlóságokkal.

Az ego a lélek szintjének legalsó tartománya, amely arra törekszik, hogy az egyéniség a legtökéletesebben fejlődjön.

Aki az egóját fejleszti, az a lélek alá rendeli minden egyes tevékenységét, így a lélek alá rendeli a gondolatokat, teszi ezt racionálisan, az énjét a lehető legpontosabban szolgálja ki. Az érzelmeit alárendeli a gondolatainak, és mindezt a fizikai cselekvéseken az ego kiszolgálására összpontosítja.

Általában az érzelmeink, ösztöneink, vagy a logikus gondolkodás által vagyunk irányítva. Aki az ego által van irányítva, és arra törekszik, hogy legalább az egyénisége az önös egyénisége harmonikus legyen, akkor az irányítást az érzelem, az ösztön átadja a gondolatnak, a gondolat átadja a léleknek, melynek alsó szintjén van az ego. Ez az, ami a karmikus ok-okozati problémáknak hordozórendszere.

A nemes érzelmek és gondolatok által irányított lélek alsó szintjén lévő ego szolgálata számunkra kívánatos állapot. Ha elérjük ezt a szintet és az egyéniségünket, személyiségünket tökéletesen működtetjük vele, lesz bennünk egy kínzó vágy arra, hogy megváljunk tőle, mert az egységgel való egyesülést akadályozza majd.

Nincsenek megjegyzések: