2010. október 30., szombat

GYÖKÉR CSAKRA II.

A gyökér-csakra – szanszkrit neve: Muladhara csakra

Helye: gerincoszlop alján, a farokcsont és a nemi szervek között található.

Vizualizáláskor a jelképe: négyszirmú lótusz.

Erősítő mantrája: LAM.


Magánhangzója: “u” hangskálán a mély C helyén kell kiénekelni.

Eleme: föld.

Színe: vörös.

Hozzá tartozó érzékelés: szaglás.

Íze: édes.

Drágaköve: achát, hematit, gránát, jáspis, rubin, vörös korall.

Illóolaja: szegfűszeg, cédrus.

Hozzá tartozó testrészek: végbél, vastagbél, gerincoszlop, csontok, fogak, köröm, vér, lábak.

Mirigye: mellékvese (adrenalin-noradrenalin) testhőmérséklet, sejtfelépítés, vérnyomás, lábak.

Harmonikus működés: nagy fizikai energia, egészség, felelősségtudat, erő a tervek véghezviteléhez, aktív életstílus, sugárzó, érzéki és szenvedélyes tulajdonságok.

Túlműködés: agresszió, düh, durvaság, fizikai vakmerőség, mértéktelenség (evés, ivás, szex), materialista szemlélet, én-központúság, birtoklási vágy.

Alulműködés: határozatlanság, önbizalomhiány, aggódás, félelem, féltékenység, menekülési vágy a földi világból, önromboló viselkedés, balesetek.

Testi működés zavarai: hozzá tartozó testrészek, pl. csonthártya, ízületek. A csakrán történő meditáció hatása erősíti, megszilárdítja és ellenállóvá teszi a testet.

Hangterápia: a zene formája: a monoton, de ritmusos zene is képes serkenteni a gyökér-csakra működését. Erre természeti képek ősi zenéje a legalkalmasabb. A zene mellett táncaik is arra irányulnak, hogy a természet és az emberek őserői között kapcsolatot hozzanak létre. A gyökér-csakra harmonizálásához felhasználhatjuk a természet hangjait is. Ma már kazettán és lemezen is hozzájuthatunk ilyen felvételekhez, ha nincs rá lehetőségünk, hogy élőben, eredetiben élvezzük.

Nincsenek megjegyzések: