2010. október 27., szerda

A csakrák és az endokrin mirigyek II.


A csakrák és az endokrin mirigyek tehát életfunkcióink hét területét szabályozzák, bár a korona csakrához tartozó tobozmirigy feladatát még nem ismerjük teljesen. A homlok-csakra, amelyhez magas tudatszint kapcsolódik, a hipofízissel együtt alkot egy igen fejlett struktúrát. Ahogyan a hipofízist egyfajta irányító mirigynek tekintjük, mivel szabályozza a többi belső elválasztású mirigyet, úgy irányítja a homlok-csakra is gondolkodásunkat, érzékelésünket, érzéseinket és cselekedeteinket. Sok szellemi gyógyító ért egyet a teozófusokkal abban, hogy a csakrák befolyásolják a hozzájuk tartozó belső elválasztású mirigyeket, és nem fordítva, nem az endokrin mirigyek a csakrákat. Azoknál az anyagcsere-betegségeknél, amelyek hormonproblémákkal is összefüggnek, a megfelelő csakragyakorlatok jól kiegészítik a terápiát. Ebben az esetben a csakragyakorlatokat kiegészítésként kell végezni. A rendszeresen elvégzett csakragyakorlatokkal megelőzhetjük az anyagcsere betegségeket, és ez igen hasznos, mivel az orvostudomány nehezen tudja ezeket gyógyítani. Minden csakrához tartozik egy belső elválasztású mirigy, és az általuk termelt hormon.

Az endokrin-, avagy a hormonrendszer az egyik legfontosabb irányító mechanizmusa testünknek. A belső elválasztású mirigyeket foglalja magába. Ezek termelik a hormonokat, vagyis bizonyos természetes vegyi anyagokat, amelyek kémiailag kódolt üzeneteket közvetítenek a szervezetben. A hormonok többek között pl. az adrenalin, az inzulin, az ösztrogén, a progeszteron egyenesen a véráramba kerülnek, szerepük az, hogy bizonyos élettani folyamatot serkentsenek vagy gátoljanak. Az endokrinrendszer feladata a vegetatív idegrendszerrel együtt az, hogy beállítsa a hormonkiválasztásnak azt a szintjét, amely az egészség fenntartásához, vagy bizonyos egyéb szükségletek kielégítéséhez elengedhetetlen.

A hormonok optimális működése határozza meg szervezetünk belső frissességét is. Ezzel párhuzamosan a külső megjelenési formánkért is nagymértékben a hormonháztartásunk milyensége a felelős. Tudjuk, hogy egy-egy csakra működési zavara hatással van az összes többire. Az endokrin- és az idegrendszer összetevői éppen ilyen szoros összeköttetésben vannak és bármelyik ponton lép fel zavar, az kihat más területekre is. A csakrák és az endokrinrendszer kapcsolatának könnyebb megértése végett vegyük sorra páronként a működésüket. A hét csakra elhelyezkedése többé-kevésbé megfelel a belső elválasztású mirigyek anatómiai helyzetének.

Nincsenek megjegyzések: