2010. október 29., péntek

A HÉT FŐ CSAKRA: 1. GYÖKÉR

A HÉT FŐ CSAKRA

Első csakra – a gyökér-csakra: mellékvesék

A gyökér-csakra a gerincoszlop legalján, a farokcsonti résznél helyezkedik el. Már az elnevezése is arra utal, hogy rajta keresztül kapcsolódunk össze a föld energiájával, ezért a földiség, vagyis a túlélés és a fizikai szükségletek csakrájának is nevezik. Ezen az energiatárolón keresztül töltődik fel az összes többi csakra a földies energiákkal. Az élet fennmaradása nagymértékben azon múlik, hogy hogyan állunk az első csakra által kínált lehetőségekhez.

A gyökér-csakra szorosan kapcsolódik a mellékvesék háromszög alakú mirigyeihez, melyek a vesék tetején helyezkednek el. Többféle hormont termelnek, többek között olyanokat is, amelyek a zsírok, a szénhidrátok, a fehérjék emésztését szabályozzák, vagy amelyek a sótartalom egyensúlyát biztosítják a szervezet folyadékháztartásában.

“Üss, vagy menekülj!” A mellékvesék állítják elő pl. az adrenalin nevű hormont, mely a vészhelyzetre készíti fel szervezetünket. Ebből is látszik, hogy ezek a mirigyek, és a hozzájuk tartozó csakra a fizikai túlélésben milyen nagy szerepet játszik.

Itt gyökerezik még az egzisztencia megteremtésének és a birtoklásnak a vágya, valamint az anyagi javak iránti érzelem. A félelem, a bizonytalanság, de a tettvágy is innen indul ki.

Ha a gyökér-csakra harmonikusan működik, életszeretetünk fokozott, nem ijedünk meg a nehézségektől, inkább kihívásnak, megoldandó feladatnak tekintjük azokat tapasztalatszerzésünk érdekében.

A családalapításhoz szükséges erő és energia megteremtése is itt gyökerezik.

Könnyen megállapítható, hogy gyökér csakránk jól működik-e. Ha a földet biztonságos helynek érezzük, és ha szeretjük, élvezzük a természetet szépségét, ha problémáink ellenére meg tudjuk őrizni optimista életszemléletünket, akkor az első csakránk jól működik.

A gyökér-csakra diszharmonikus működése esetén jelentkezhet hirtelen düh és agresszivitás, túlzott pénzéhség, fokozott evési kényszer, sokszor székrekedés.

Ha ez a csakra elzáródik, akkor a test ellenálló képessége csökken, és fizikai gyengeség, élettől való elzárkózás jelentkezhet. Pánikbetegség is kifejlődhet, a tünetek súlyosbodásával az életet tehernek, és nem örömnek éli meg.

Gyors segélyként sokat segíthet, ha ilyenkor a piros színre koncentrálunk. Egy magunk elé tett piros színű virág, vagy öltözékünkben a piros szín szintén jótékony hatású lehet. A naplemente látványa mindenképpen megnyugtató, fokozhatja vitalitásunkat. Ha meditálunk, a piros színt képzeljük magunk elé. Mantráját a LAM hangot meditáció közben a pulzus taktusával kell ismételni. Vizualizáláskor pedig a csakra szankszkrit ábrázolásának részletes képeit jelentessük meg képzeletünkben.

Nincsenek megjegyzések: