2010. augusztus 29., vasárnap

TUDATOS ÉS TUDAT ALATTI ELMÉNK


Ahhoz, hogy élni tudjunk a pozitív gondolkodás lehetőségeivel, meg kell ismernünk elménk “titokzatos” működésének néhány részletét. Elménknek kétféle tevékenysége van, tudatos és tudat alatti. Mindenkit e két énje irányít.


A tudatos elme mérlegel, kiválaszt, vezet és igazgat a környezettel létesített kapcsolatokban (élettárs, otthon, lakás…). Az öt érzékszervünk révén ismeretekre teszünk szert. Így tudatunk tanulás, megfigyelés és tapasztalás révén bővíti tudásunkat. Az összes döntést tudatos agyunkkal hozzuk létre. Másfelől viszont életfunkcióink, szívverés, emésztés, légzés, vérkeringés összes folyamatait tudatalattink automatikusan működteti, a tudatunk ellenőrzése nélkül.


Tudatalattink elfogad választás nélkül bármit, amit tudatosan elhiszünk. Nem mérlegeli a dolgokat úgy, mint azt a tudatos énje teszi. Amint vetünk tudatalattink talajába, úgy aratunk testi-lelki körülményeinkben egyaránt. Ne feledjük: belső világunk, vagyis gondolataink, érzéseink, elképzeléseink nagymértékben alakítják külvilágunkat is. Bármit találunk a körülöttünk testet öltött világban, azt saját belső világunk teremtette tudatosan, vagy tudat alatt.

Nincsenek megjegyzések: