2010. augusztus 11., szerda

A karcsúsító karnitin


Minden túlsúlyos ember számára pótolhatatlan a karnitin, mert ez az enzim irányítja a nyílt láncú zsírsavakat az elégésre és az energiatermelésre is a testsejtekben. Karnitin hiányában a zsírsavak szakadatlanul tovább keringenek a vérben, és ijesztően felhalmozódnak. Nem szállnak fel más szállítóeszközökre, kizárólag a “karnitintutajon” utaznak. A karnitin hasonlóan a kolinhoz, a májban és a vesében szintetizálódik a lizin és a metionin aminosavakból. Ehhez a folyamathoz vasra és C-vitaminra is szükség van. A metionin és a lizin aminosavak tipikus húsfehérjék, a növényi táplálkozásnál alig fordul elő. A karnitin kihalássza a zsírmolekulákat a vérből. A karnitin a véren át elsősorban az izomsejtekben raktározódik. Ha az izmoknak aktivitásuk következtében új energiára lesz szükségük, a karnitinmolekulák millióira lesz szükségük, és átszállítják a sejt égető kamráiba (mitokondriumokba). Így a zsír azonnal elég, nem tud lerakódni. A biokémikusok megállapították, hogy a karnitin még a mérgező és károsító anyagokat is képes kihajtani a testsejtből. Szívünk is karnitin segítségével képes egészségesen működni, mert legszívesebben nyílt láncú zsírsavakkal fűt, ezek pedig rászorulnak a karnitinra, mint szállítóeszközre. Érdekes tudni, hogy minél több oxigént kap szívünk, annál több karnitinra van szüksége.

Biokémikusok szuper tanácsa:


Fogyasszunk minél több teljes értékű élelmet úgy, ahogy a természetben előfordul. Saláták, zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű hántolatlan gabonák, tej- és tejtermékek. Fehérjefogyasztásunkat, ami lehet hal-, hús- vagy szójakészítmény, mindig egészítsük ki citromlével, a számunkra legideálisabb módozatban, pl. citromos limonádé, saláta citromlével stb..., ugyanis a fehérje és a citromlé keveréke a szervezet biokémiai folyamataiban a karnitintermelődését fokozza. Így saját szervezetünk gyártja ezt a fontos zsírégető elemet.

Táplálékkiegészítő formában is növelhetjük karnitinkészletünket, ilyenkor az L-karnitin feliratú termékeket keressük, melyben az L a természetes adalékot jelöli.


Érdekesség: a ragadozó állatok, a párduc, a szirti sas, a farkas, menyét a karnitinnak köszönhetik karcsúságukat.


üdv Bíró Ica


Nincsenek megjegyzések: