2011. január 3., hétfő

Ünneplések világszerte


Világszerte milliók ünnepelték az utcákon az újév beköszöntét. A legnagyobb bulik sorát az ausztráliai Sydney nyitotta, ahol másfél millió ember nézte végig a tűzijátékot. Európában hagyományosan Londonban, Berlinben és Párizsban volt a legnagyobb tömeg az utcákon, de a tengerentúlon, New Yorkban és Rióban is milliókat vonzott a közterekre a szilveszter.

Az ünneplést ezen a szilveszteren is az apró Kiribati-szigeten kezdték: a dátumválasztó vonal nyugati felének első lakott területén a sziget hatezer fős lakossága nézte végig az éjféli tűzijátékot. Jóval nagyobb érdeklődés övezte az új-zélandi Aucklandben rendezett utcai ünnepséget, ám az első igazi parti Sydney-ben kezdődött. Az ausztrál nagyváros kikötőjében másfél millióan gyűltek össze, hogy az ezredforduló óta legnagyobb tűzijátékot megnézzék.

 Az ünneplés az ázsiai országokban folytatódott: míg Japánban az utcabálok mellett - a megtisztulás reményében - sintoista szentélyeket is felkerestek az ünneplők, addig Hongkongban több százezren gyűltek össze a Viktória-kikötőben, hogy végignézzék a lézershow-val egybekötött tűzijátékot. Noha Kínában a februári holdújév jóval nagyobb ünnepnek számít, Pekingben és Sanghajban mégis tízezrek dacoltak a hideggel, és mentek az utcákra ünnepelni.

Indiában Mumbaiban rendezték a legnagyobb bulit: az ország pénzügyi fővárosában a korábbi terrorfenyegetések ellenére is tízezrek töltötték az utcákon az éjszakát. De rendkívüli készültségben volt a pakisztáni rendőrség is, noha a nagyobb városokban - a hagyományokhoz híven - idén is visszafogottak voltak a szilveszteri mulatságok. Az Arab-félszigeten eközben egyértelműen Dubai lopta el a show-t: a világ legmagasabb épületének számító, 822 méter magas Burdzs Kalifa állt az ünnepi látványosságok középpontjában, amelyek közül nem hiányzott a lézershow és a tűzijáték sem.

Kubában is táncolt mindenki! (kép)

Moszkvában a Vörös téren rendezték a legnépesebb utcai fesztivált, ám az orosz fővárosban és Szentpéterváron is ellenzéki felvonulások övezték a bulikat. A megmozdulásokon ráadásul csaknem 120 ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe, miközben Dmitrij Medvegyev államfő "erős, nyitott és barátságos" Oroszországot ígért újévi beszédében.

Az ázsiai országok után Európa volt soron: Párizsban mintegy 250 ezer ember bálozott a Champs-Élysées sugárúton, de ugyanekkora tömeg gyűlt össze a brit fővárosban is, hogy végignézzék a London Eye-nál fellőtt tűzijáték-show-t. Berlinben idén is a Brandenburgi-kapunál gyűlt össze a legnagyobb tömeg, hogy búcsút mondjon az évnek, míg a madridiak a Puerta del Sol téren várták az éjfélt. Az európai nagyvárosokban ugyanakkor sokan távol maradtak az utcai partiktól, ugyanis a legtöbb országban jóval fagypont alatt volt éjszaka a hőmérséklet. Budapesten az uniós elnökség félévének kezdetét is jelentette az ünneplők számára az újév, míg Észtországban éjféltől vásárolhattak először euróval a polgárok.

Amikor az európaiak aludni mentek, az Atlanti-óceán túlpartján épp elkezdődött a buli. A New York-i Times Square-en mintegy egymillió ember gyűlt össze, hogy szigorú biztonsági intézkedések közepette együtt ünnepeljék az újév beköszöntét. A világ legnagyobb szilveszteri bulija pedig idén is Rio de Janeiróban volt: a Copacabanán több mint kétmillió ember nézte végig a húszperces tűzijátékot, és a 2016-os riói olimpia logójának hivatalos bemutatóját.
FH/para (AFP kép:Tűzijáték a sydney-i kikötőben)

További cikkek:

Nincsenek megjegyzések: