2011. január 8., szombat

Kérdeztétek válaszolok rovat!

KÉRDÉS: Kedves Ica! Múltkor egy előadáson hallottam az Omega-3 zsírsavakról. Te milyen olajokat ajánlanál nekem? Klári

BÍRÓ ICA: Az ilyen egészségüggyel, táplálkozással kapcsolatos kérdésekre ritkán lehet személyre szabott tanáccsal szolgálni, anélkül hogy magát az embert ne ismernénk. Természetesen az általános válaszokból is nagyon sok hasznos információ kiszűrhető.
Az olajokból most hármat emelnék ki:

HALOLAJ
A szárazföldi állatok húsa telített zsírsavakban gazdag, e zsírsavakat az érelmeszesedés fokozójának tartják. Ezzel szemben a tengeri halak zsírja bővelkedik Omega-3 típusú zsírsavakban, melyek segítenek megelőzni a keringési rendellenességeket, és csökkentik a triglicerid- és koleszterinszintet.
Kutatások bizonyítják, hogy a halolaj fokozott fogyasztása csökkenti a prosztatadaganat kialakulásának kockázatát. További eredmények igazolják, hogy a halolajjal dúsított táplálékkiegészítő biztonságos alapja lehet hasnyálmirigy-daganatos betegeknél a súlyvesztés megelőzésének, sőt a túlélési időt is növelheti.
A készítmény – a zsírsavak kényes kémiai szerkezetének védelme érdekében – természetesen E-vitamint tartalmaz.

KUKORICACSÍRA-OLAJ
Mexikóban és Peruban a kukorica régóta ismert kultúrnövény. A kukoricacsíra-olaj tartalma kb. 35%-a többszörösen telítetlen zsírsav.
A kukoricacsíra-olaj lecitinben, E-vitaminban és számos más táplálkozásbiológiailag értékes, nagy hatású zsírszerű anyagban gazdag. Kedvező esszenciális zsírsavtartalmánál fogva ajánlott a fizikai és szellemi erőnlét fokozására. Jó hatással van a vér lipidszintjére.
A kukoricacsíra-olaj lassíthatja a szervezet érelmeszesedési folyamatát. Szitoszterintartalma miatt gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, egyebek mellett a dülmirigygyulladás (prostatatis), -megnagyobbodás megelőzésében kedvező a hatása. Használata terhesség ideje alatt is ajánlott.

SZEZÁMMAGOLAJ
A készítmény étkezési szezámmagból kíméletes úton, hidegen sajtolással nyert olajat tartalmaz. A szezámmagolaj a mangán, a nikkel és a vas mellett természetes antioxidánsokat, szezamolt és szezamolint is tartalmaz, emiatt sokáig eltartható. Magas lecitintartalma kedvezően hat a koncentrálóképességre. A szezámmagolajat magas többszörösen telítetlen zsírsavtartalma miatt szív- és érrendszeri betegségeknél is lehet alkalmazni. Ideális zsírsavösszetételénél fogva kedvezően befolyásolja a vér lipidszintjét.
Használata elsősorban legyengült állapotban vagy idős korban javasolt.

Természetesen ezek a szervezetre jótékony hatással bíró olajokat már kapszula formában is megvásárolhatja. De mielőtt ezeket használná kérje ki orvosa, gyógyszerésze  tanácsát! Bevallom, jobban szeretem a salátára önteni, egy jó kis harcsapaprikásban elfogyasztani. Mert így a természetes és így a finom!


Üdv. Bíró Ica
 

Nincsenek megjegyzések: