2011. január 20., csütörtök

A KOR NEM SZÁMÍT II.





Testedzési programjavaslat:

GYERMEKEK 10 ÉVES KORIG
Játékosan és súlyzók nélkül (helyette ajánlom a babzsákot csak a látszat kedvéért.) Itt a gyerekek megszerethetik a sportolást, mozgást, és a későbbiekben is szükségét érzik majd.

SERDÜLŐK 10–14 ÉVES KÖZÖTT
A rendszeres testedzés megalapozásának ideje. E kor jellemzője a versengés és a nagy mozgásigény. A légző- és keringési rendszer erőteljes fejlesztése különösen fontos. Serdülőkorban az állóképesség jól fejleszthető, erre szolgál a futás, úszás, kerékpározás stb., de a testszépítő fitneszprogram is. A nagyfokú csontnövekedést az izomnövekedés csak akkor tudja optimálisan követni, ha a kis súlyú izomfejlesztő kézi szerekkel elkezdjük az erőfejlesztő gyakorlatok végzését. Kislányom most e korosztályba tartozik, ezt a megállapítást az ő figyelmébe is ajánlom. A II-es TestSZépítő videókazettán már ő a társam, így együtt mutatjuk be hatékony mozgásanyagunkat.

IFJÚKOR 14–18 ÉVES KÖZÖTT
A teljesítmény fokozatos növelésének lehetősége ebben a korban nagy adottság mind állóképességi, mind erősítő edzések formájában. A nagy célok időszaka, melyben a mozgás életformánk részévé tud válni, s ennek később nagy hasznát vehetjük.

FIATAL, FELNŐTT KOR 18–40 ÉV
Szervezetünk ebben a korban a legjobban terhelhető. Célunk a szellemi és fizikai munkavégző képesség maximális fokozása.

ÉRETT KOR 40–60 ÉV
A munka és életfeladatok az egzisztenciális előbbre jutás és bizonyítás időszaka. Kritikus szív, keringési, elhízási és idegi túlfeszítettség veszélye mozgáshiány esetén. Nagyon fontos e korban is a jó kondíció, a regeneráció, az újratöltődés és felfrissülés biztosítása. Az egészség megóvása és az életkor nem kívánt tüneteinek megelőzése és késleltetése edzettséggel elősegíthető.

IDŐS KOR 60 ÉV FELETT
Az, hogy ki mikor öregszik, miként és milyen mértékben, egyénenként változik. Sajnos az idő múlását megállítani nem tudjuk, de szellemi és fizikai tevékenységekkel késleltetni, kellemesebbé tenni igen. A testedzés lelassítja az alkalmazkodóképességek beszűkülését, és mindenkor elősegíti a regenerálódást. Ezért az egészség megóvása érdekében a megfelelő kondíció megszerzése és megtartása igen fontos. Szabadidőnket így használhatjuk ki a leghasznosabban.

B.I.
A kép a 2009 naptárhoz készült.

Nincsenek megjegyzések: