2010. november 6., szombat

A szív-csakra – szanszkrit neve: Anahata csakra II.



A szív-csakra – szanszkrit neve: Anahata csakra

Helye: szív magasságában, a mellkas közepén található.

Meditációs jelképe: tizenkét szirmú lótusz.

Meditációs erősítő mantrája: JAM.

Magánhangzója: a “á” hang, a hangskálán az F hangon kell kiénekelni.

Érzékelése: tapintás.

Eleme: levegő.

Színe: zöld, rózsaszín, arany.

Drágakő: rózsakvarc, turmalin, smaragd, kunzin, jáde.

Illóolaj: rózsa.

Testrészek: szív, mellkas, tüdő alsó része, bőr, keringési rendszer.

Mirigye: csecsemőmirigy.

Ez a csakra teremti meg a szeretet energiáját. Szeretetteljes kapcsolatok, harmóniára törekvés. A szeretet megértése és kinyilvánítása kapcsolódik hozzá.

Harmonikus működés: mindent átfogó szeretet, a szeretet gyógyító ereje, együtt érző, feltétel nélküli szeretet, gondoskodó, önzetlen, odaadó, nagylelkű.

Túlműködés: birtokló természet, feltételt szab szeretetének, érzelmi éheztetéssel büntet, túldramatizálja a dolgokat. Túlzottan szeret.

Alulműködés: fél a visszautasítástól, csalódástól, ezért érzelmeit nem mutatja ki, a gyengédség zavarba hozza, érzelmi függőség, szomorúság, üres kapcsolatok, közöny, érdemtelennek tartja magát a szeretetre, önsajnálatba merül.

Testi működés zavarai: ide tartozó testrészek betegségei, pl. elégtelen légzés, magas vérnyomás, szívpanaszok, rák, tüdőbetegség, immunrendszer gyengesége.

Hangterápia: a zene formája: mindenfajta klasszikus, meditációs és keleti zene vagy nyugati hagyományokon alapuló szakrális zenének felemelő hatása van. Segíti, hogy szívünk táncba fogjon az élet teremtményeivel, feléleszti bennünk a szeretet erejét, és élénkítő, harmonizáló hatással van ránk. Ugyanígy hatnak a szakrális vagy meditatív táncok, amelyekben a mozdulatok valós formát adnak a teremtés örömének és harmóniájának.

Nincsenek megjegyzések: