2010. november 3., szerda

Napfonat vagy köldök csakra


Hármas csakra – napfonat vagy köldök csakra: hasnyálmirigy

A napfonat csakra a köldök felett két-három centiméterre helyezkedik el. Az erő és akarat központjának is nevezik (Kínában tan-tien pontnak, Japánban hara-ként emlegetik). A köldök vagy napfonat csakrához tartozó mirigy, a hasnyálmirigy, mely a gyomor mögött található. Az emésztés számára létfontosságú hormonokat termel, pl. az inzulint, mely a vércukorszintet is szabályozza. A hasnyálmirigy ezenkívül a gyomor, a máj és az epe működését is befolyásolja. Ennek a csakrának egyik fizikai rendellenessége a cukorbetegség, melyet a vércukorszint túlzott megemelkedése okoz. A köldök csakra és az adrenalin nevű stresszhormon kapcsolatára pedig az utal, hogy ijesztő élmények hatására gyomrunk görcsbe rándul. Ez a csakra tehát a vegetatív, vagyis az akaratunktól független idegrendszerre is hatással van, és legalább akkora befolyással hat érzelmi életünkre, mint a fizikai életünkre. Más néven szolár plexusznak is nevezik, ami a napot, erőnk központját jelenti. Az izom működését is ez a csakra irányítja. Ez a központi csakránk testünk középpontja. Ezen keresztül vagyunk képesek felvenni az univerzum életenergiáját a chit, mely a fizikai és éteri testünket is táplálja, erősíti. Tulajdonképpen ez adja meg fizikai testünk életerejét. Érzelmeinket is ezen a csakrán keresztül sugározzuk ki, és ez szabályozza az egónkat is. Ez a zsigeri erő és akarat csakrája. A hatalomvágy, félelem és az uralkodni vágyás emóciói is itt képesek felgyülemleni óriási energiákkal. Ha a napfonat csakránk nyitott és jól működik, akkor boldogságot, megértést, szeretetet sugárzunk kifelé. Ha itt zárlatok vannak, akkor enerváltak, kedvtelenek leszünk, és az életet sötétnek látjuk. Ez a csakra boldogságunk meghatározója, a zsigeri emlékezés a múlt emlékei, még a gyermekkoriak is leginkább itt gyülemlenek fel. Innen ered a hirtelen harag és az elfojtott indulat kitörése. A fény, a napfény, a sárga színekben pompázó természet sokat segíthet, hogy ez a csakránk jól működjön. Például egy napraforgómező vizualizálása segíthet leküzdeni az indulatosságot és a pesszimizmust. A csakrán való meditálás az időszakos erőgyűjtést és erőkifejtést segíti, mivel az életerő akkumulátorának is nevezik. A shaolin kung-fu harcművész mesterei többek között szintén a napfonat, illetve erő- és akarat csakra energiáit képesek uralni.

3., a napfonat csakra, solar-plexus – szankszkrit neve: Manipura csakra

Helye: köldök felett két-háromujjnyira található.

Meditáláskor a jelképe: tízszirmú lótusz.

Erősítő mantrája: RAM.

Magánhangzója: a nyílt “o” hang, a hangskálán az E hangon kell kiénekelni.

Eleme: tűz.

Színe: sárga.

Hozzá tartozó érzékelés: látás.

Íze: erős.

Drágakő: tigrisszem, topáz, borostyán, citrin.

Illóolaj: levendula, rozmaring, bergamott, citrom.

Hozzá tartozó testrészek: hasüreg, emésztőrendszer, gyomor, máj, epe.

Mirigye: hasnyálmirigy, vegetatív idegrendszer.

Harmonikus működés: öntudatos, tiszteli önmagát és másokat, sugárzó, életvidám, önkifejező, aktív, független, spontán, erős személyiség, intellektuális, játékos, kreatív, elemző gondolkodásmód. Sugárzó életerő, nyitottság, kapcsolat másokkal, intellektualitás.

Túlműködés: hatalmaskodás, munkamánia, ítélkező, fensőbbséges gőg, düh, ingerültség, harag, mások akaratának, érzelmének figyelmen kívül hagyása, arrogancia.

Alulműködés: túl sokat foglalkozik mások véleményével, bizonytalan, önállótlan, állandóan megerősítésre van szüksége, önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, bizonyítási vágy, idegesség, sikertelenség érzése.

Testi működés zavarai: megfelelő testrészek betegségei, pl.: gyomorfekély, kimerültség, hasi túlsúly, emésztőrendszer zavarai.

Hangterápia: a zene formája: a harmadik csakrát a tüzes ritmusok aktivizálják. A zenekari muzsika harmonikus összjátéka nagyon alkalmas a napfonat egyensúlyba hozására. Túlzott működés esetén bármely ellazító és megnyugtató zenét ajánlatos hallani.

Nincsenek megjegyzések: